landgoed bleijenbeek

Het beste uit de regio

Kasteelruïne Bleijenbeek

Wanneer u Landgoed Bleijenbeek voor u ziet, denkt u direct aan Kasteelruïne Bleijenbeek. De oude ruïne is onlosmakelijk verbonden met het Landgoed en biedt met haar rijke historie en interessante verleden een nieuwe kijk op de regio, het landgoed en het verhaal van Bleijenbeek.

Rondleiding ruïne

Uiteraard is de ruïne voor u open voor bezichtiging en kunt u bij de ruïne een rondleiding boeken met kleine of grote groepen. Dit is bijvoorbeeld leuk om te doen voor familie- of vriendenfeesten en personeelsuitjes. U kunt een rondleiding bij de ruïne boeken via rondleiding@kasteelbleijenbeek.nl. Mocht u tevens interesse hebben in een wandeling door de Maasduinen, of een bezoekje aan het restaurant in Paviljoen Bleijenbeek kunt u ook contact opnemen met de receptie van Bleijenbeek via 0485-530084.

Kosten per groep*:
Volwassenen (en jeugd van 13 jaar en ouder) €6,00
Kinderen van 4 t/m 12 jaar €3,00
Kinderen tot 4 jaar zijn gratis
*Minimum totaaltarief van €60,00

Tevens kunt u vanaf Bleijenbeek vertrekken voor de Kastelenroute langs verschillende kastelen in de regio Kleve – Noord Limburg. De route en gedetailleerde informatie over de verschillende kastelen kunt u gratis bij de receptie van de golfbaan verkrijgen.

Trouwlocatie

Bent u of kent u iemand die op zoek is naar een unieke trouwlocatie? Sinds heden is Kasteelruïne Bleijenbeek ook een officiële trouwlocatie binnen de gemeente Bergen. De ruïne is een prachtige en romantische trouwlocatie waar u en uw gasten een dag beleven die u niet snel meer zult vergeten! Klik hier voor meer informatie over Ruïne Bleijenbeek als trouwlocatie.

 

De Bakermat van de Golfsport

De humanist en geleerde Pieter van Afferden werd omstreeks 1500 in Afferden geboren en was zeer bekwaam in het Latijn en Grieks. Hij doceerde deze talen aan de Latijnse Scholen van Amsterdam en Haarlem. In 1545 schreef hij een leerboekje voor zijn leerlingen met de titel: “Tyrocinium latinae linguae”, wat zoveel wil zeggen als “Latijn voor Nieuwlingen.”

Eén hoofdstuk in het boekje was gewijd aan balspelen waarin ook een beschrijving van het golfspel werd opgenomen. De beschrijving van het golfspel door Pieter van Afferden is uniek.

Volgens Dr. Heiner Gillmeister, een Duitse sporthistoricus en taaldeskundige aan de universiteit van Bonn, vormt het de eerste geschreven bron waar sprake is van het golfspel zoals we dat op de dag van vandaag kennen en spelen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat wordt gesproken van een balspel waar de bal moet worden gespeeld naar een put of hol, waarbij de speler met de minste slagen het spel wint. Pieter van Afferden beschreef ook enkele basisregels voor het golfspel. Gillmeister toonde aan dat de golfsport niet, zoals de Schotten graag geloven, in Schotland, maar in de Lage Landen, en sterker nog misschien wel in de omgeving van Afferden zou zijn ontstaan.

In de tijd dat Pieter van Afferden opgroeide in de omgeving van het Kasteel Bleijenbeek, woonde daar de familie van Nydeggen.

Het is niet ondenkbaar dat Pieter van Afferden in de onmiddelijke omgeving van het kasteel de golfsport heeft zien beoefenen. Zoals te zien is op een schilderij van H. Golt, in een vergelijkbare setting bij het kasteel van Voerden, uit een latere periode (1706).

De claim van de Schotten dat de golfsport op Schotse bodem zou zijn ontstaan lijkt daarmee ontkracht. Niet eerder dan in 1636 vinden we omschrijvingen van het golfspel in de Schotse literatuur die overeenkomen met de beschrijvingen zoals Pieter van Afferden, éénennegentig jaar eerder, in 1545, al had neergeschreven.

Bijzonder is het dat Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Afferden, zich méér dan de “Compagny of Gentleman Golfers”in Edinburgh of St. Andrews in Schotland, kan beroepen op het voortzetten van de wel zéér oude golftraditie in de Lage Landen.

Het Nederlandse Golf Museum

Het Nederlands Golfmuseum neemt u mee in de tijd en laat u kennismaken met het ontstaan en de ontwikkeling van de golfsport in de Lage Landen.
Het is een boeiende reis door ons cultuurrijk verleden op weg naar vandaag en wie weet naar morgen. We bouwen aan de toekomst. Bouwt u met ons mee? U kunt ons bereiken via info@golfmuseum.nl

Het Nederlands Golf Museum omarmen als iets van jezelf. Dan verwelkomen wij u bijzonder graag als vriend van het Nederlands Golfmuseum.

De openingstijden zijn dagelijks van 09.00 uur tot 15.00 uur, ook in het weekend, en daarnaast is het museum open gedurende de tijden dat de receptie van het Paviljoen Bleijenbeek open is.

Entreeprijzen:

– volwassenen                                                                   € 5,-

– kinderen 13 – 18 jaar                                                      € 1,-

– kinderen tot 12 jaar onder begeleiding,                           gratis

– Houders van de museumkaart                                         gratis

Groepen vanaf 10 personen genieten een korting van 20 %

Prijs rondleiding (tot 6 personen, vooraf aangeven)   € 15,-.

Het museum is rolstoeltoegankelijk.